Nadat je met veel zorg en liefde tot jouw keramieken object bent gekomen, is het tijd om te gaan glazuren. Maar het gebruik van glazuren in de keramiek is eigenlijk een kunst op zich. Het begrijpen hoe verschillende glazuren werken kan dan ook zeker een wereld van verschil maken in het uiteindelijke resultaat van jouw creatie. Aardewerk en steengoed glazuren zijn twee verschillende soorten die elk unieke eigenschappen en toepassingen bieden. In dit artikel nemen we je mee in het verschil tussen aardewerk en steengoed glazuur.
Geschatte leestijd: 8 minuten
Maar allereerst, wat is een glazuur?
Een glazuur dat gebruikt wordt voor keramiek is een mengsel van materialen dat wordt aangebracht op biscuit gebakken klei-objecten. Na het aanbrengen van het glazuur wordt jouw creatie vervolgens gebakken in de keramiekoven. Het doel van het aanbrengen van het glazuur is om het oppervlak te bedekken en te beschermen. Hierdoor wordt het duurzaam, waterdicht en (uiteraard) aantrekkelijk qua uiterlijk.
Glazuren bestaan grofweg uit verschillende materialen, zoals klei, veldspaat, metaaloxiden en silica. Deze worden gemengd met water tot een vloeibare consistentie. Tijdens het bakproces smelten de glazuurmaterialen en vormen ze zich een glasachtige laag dat zich aan jouw creatie hecht.
Wat zijn de voordelen van het gebruiken van glazuur bij keramiek?
- Bescherming: een glazuur beschermt het keramiek tegen vlekken, krassen en het opnemen van vloeistoffen.
- Esthetiek: het uiterlijk van het keramieken object wordt verfraaid. Je kunt kiezen tussen verschillende ‘kleuren’, texturen en afwerkingen (van glanzend tot mat en transparant tot volledig dekkend).
- Functionaliteit: met de toepassing van een glazuur zorg je dat het waterdicht gemaakt wordt. Hiermee wordt het object geschikt voor het gebruik als serviesgoed, een vaas of een decoratief stuk.
Wil je meer lezen over glazuren die geschikt zijn voor serviesgoed? Dat is een vak apart, maar maken wij eenvoudig en overzichtelijk voor je. Lees dan hier verder.
Hoe breng je glazuur aan?
Je kunt glazuren aanbrengen met verschillende technieken. Je kunt dompelen, gieten, spuiten of het aanbrengen met behulp van een penseel. De keuze van de glazuurtechnieken en het type glazuur hangt af van het gewenste eindresultaat en natuurlijk jouw persoonlijke voorkeur. Over het algemeen zijn de poeder glazuren geschikt om te dompelen, gieten en spuiten. De glazuren van BOTZ zijn kant-en-klare kwastglazuren die je direct met een penseel kunt aanbrengen.
Ga je aan de slag met glazuren? Zorg er dan eerst voor je dat een goed beeld hebt wélk effect je wenst te bereiken én houd rekening met de eventuele functie van jouw ontwerp. Daarom nemen we je nu mee in het verschil tussen aardewerk glazuur en steengoed glazuur.
1. Aardewerk glazuren
Aardewerk glazuren zijn over het algemeen ‘zachter’. Ze hebben een lagere smelttemperatuur dan steengoed glazuren. Aardewerk glazuren resulteren meestal in levendige kleuren, maar bieden minder duurzaamheid en zijn gevoeliger voor chippen of krassen. Over het algemeen zijn er stuk meer ‘kleuren’ glazuren beschikbaar dan bij steengoed glazuren.
2. Steengoed glazuren
Steengoed glazuren worden op hogere temperaturen gebakken dan aardewerk glazuren en resulteren in een ‘harder’, dichter en duurzamer glasachtig oppervlak. Over het algemeen zijn de ‘kleuren’ bij steengoed glazuren dieper, maar zijn er minder ‘kleuren’ beschikbaar. Steengoed glazuren zijn over het algemeen minder poreus en bieden een betere bescherming tegen chippen of beschadigingen. Steengoed glazuren geschikt ook geschikt wanneer je jouw creaties buiten zou willen plaatsen.
Belangrijk om altijd te checken: tot welke temperatuur is jouw klei geschikt? Steengoed is een ‘hoge stook’, waardoor niet iedere klei hiervoor geschikt is. De klei van Chabrumo is wel geschikt voor beide stoken. Handig, zo kan je altijd nog je keuze maken.
Belangrijkste verschil aardewerk en steengoed glazuur:
- Temperatuur
- Aardewerk glazuren: Lagere baktemperatuur, zachter, meer poreus. Veelal tussen 1020º-1060ºC.
- Steengoed glazuren: Hogere baktemperatuur, harder, dichter, minder poreus. Veelal tussen 1220º-1280ºC.
- Duurzaamheid
- Aardewerk glazuren: Minder duurzaam, gevoeliger voor beschadigingen.
- Steengoed glazuren: Duurzamer, betere bescherming tegen chippen of krassen.
- Kleur en Intensiteit
- Aardewerk glazuren: Levendige kleuren, maar minder intens.
- Steengoed glazuren: Diepere, intensere kleuren.
Toepassingen in keramiek
- Aardewerk glazuren worden vaak gebruikt voor decoratieve stukken, serviesgoed en objecten die niet intensief worden gebruikt.
- Steengoed glazuren zijn geschikt voor servies, sculpturale stukken en voorwerpen die meer duurzaamheid vereisen.
Er zijn dus nogal wat verschillen tussen de toepassing van aardewerk en steengoed glazuren. Het is dan ook raadzaam om voorafgaand goed na te denken over wat de toepassing van jouw creatie wordt. Maar soms is het ook leuk om gewoon te experimenteren en te kijken wat bij jouw stijl past. Ons advies: houd in ieder geval áltijd bij wat je hebt gedaan (in een schriftje of boekje). Ben je namelijk tevreden, of juist ontevreden over het resultaat, dan weet je wat je hebt gedaan. Heb je nog hulp nodig? Neem dan contact op met een van de collega’s van ons service-team. Overigens vind je bij ons in de winkel een volledig overzicht van alle glazuren.
Conclusie
Hoewel aardewerk en steengoed glazuur beide waardevolle eigenschappen hebben, is het verschil wel groot in de toepassing en het resultaat. Zodra je in staat bent om de verschillen te begrijpen, kun je bewust kiezen welk type glazuur het beste voor jouw werkt. En zo past bij jouw creatie!
Wist je dat je ook veel meer kunt lezen over werken met keramiek? Twijfel je of een draaischijf voor jouw geschikt is? Of welke klei je het beste kunt gebruiken? Of wil je meer weten over raku-glazuren of engobe glazuren? Je leest dit alles (en nog veel meer) op onze inspiratie-pagina.
Hieronder kun je onze meest gelezen artikelen op het gebied van keramiek direct terugvinden.
- Welke klei heb ik nodig?
- Startgids: engobes
- Hoe werkt spikkelklei?
- Hoe kies ik de juiste draaischijf?
- Hoe werkt Airdry (zelfdrogende) klei?
- Hoe werkt een drukmal?
- Startgids: raku stoken
- 4 x trends voor de keramist
- BOTZ glazuren: voor serviesgoed
- BOTZ glazuren: hoe gebruik je het?
Over ons
Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor aardewerk en steengoed glazuur, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!
Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring streven we ernaar om je een ongeëvenaarde selectie en service te bieden op onze ruime 1.100 m2 aan winkeloppervlakte. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..