Alle categorieën

Startgids: Houtskool

houtskool technieken

In deze startgids nemen we je mee in de basis van het starten met houtskool tekenen. We laten je de verschillende soorten houtskool zien en geven je inzicht in de verschillende technieken. Natuurlijk adviseren we je ook welke essentiële materialen je nodig hebt om aan de slag te gaan met jouw projecten. En die kun je uiteraard direct bij ons kopen.

Wat is houtskool?

Houtskool zijn letterlijk stukjes verkoold hout, de naam zegt het al. Houtskool is het oudste tekenmateriaal ter wereld. Het materiaal geeft rijkelijk af en wordt ook veel gebruikt om de eerste schetsen op te maken op canvas.

Houtskool is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals houtskoolstaafjes, -potloden, -poeder en vloeibaar houtskool. Met houtskool is het (snel) mogelijk om diepe, rijke zwarte tinten te creëren. Maar je kunt hier ook subtielere grijstinten maken.

Boodschappenlijst

  1. Houtskool: Dit materiaal is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Wil je puur houtskool? Dit is de zachtste vorm en verkrijgbaar in staafjes (in verschillende maten), poeder en in vloeibare vorm.

Goed om te weten: er bestaat ook ‘geperst’ houtskool. Deze soort houtskool is een klein beetje harder, maar heeft als voordeel dat het vaak in een vorm is gezet. Denk bijvoorbeeld aan houtskoolpotloden, omgeven met hout. Hierdoor kun je eenvoudig houtskool toepassen zonder dat je vingers vies worden.

Extra interessant: inmiddels bestaat er ook gekleurd houtskool, in meerdere verschillende kleuren – Derwent Tinted Charcoal).

2. Papier: Ons advies is om schets- of tekenpapier te gebruiken met een lichte structuur. Zo zorg je dat de houtskool goed hecht aan het papier. Ook is het makkelijker vegen. Kies voor schetspapier als je kort aan jouw project werkt. Ga je langer werken en finetunen? Kies dan voor (iets) zwaarder tekenpapier. Onze tip: kijk ook eens bij grijs of licht getint papier, zo voeg je interessante contrasten toe aan jouw werk.

3. Gummen en doezelaars: Met de kneedgum creëer je lichte(re) plekken door plaatselijk houtskool te verwijderen. De doezelaars zorgen voor het vegen en maken van subtiele overgangen.

4. Handschoenen: Soms kan houtskool rommelig zijn. Gebruik je handschoenen, dan kan je voorkomen dat je handen vies worden en je (ongemerkt) vegen maakt.

5. Fixatief: Ben je klaar met werken? Gebruik dan een fixatief om jouw houtskoolproject te fixeren. Zo voorkom je vlekken en vegen. Pas een fixatief altijd toe in een goed geventileerde ruimte. Gebruik vooral geen(!) haarlak, dit zal jouw project vergelen.

6. Schetsgereedschap: Optioneel kan je met potlood jouw tekening licht schetsen, zo heb je een goede basis wanneer je gaat starten met de houtskool

Houtskooltechnieken

Eigenlijk is houtskool dus een puur en vrij ‘simpel’ materiaal. Maar het heeft een enorme veelzijdigheid, die maakt het mogelijk om zeer uiteenlopende effecten te bereiken, van zachte tonen tot gedurfde contrasten.

  • Contourtekenen: Ons advies, start met contourtekenen. Zo leg je de basisvormen en verhoudingen van je onderwerp vast. Het is de basis voor nauwkeurige tekeningen. Ook helpt het de structuur van jouw project op te bouwen.
  • Strepen en lijnen: Start met experimenteren met verschillende houtskoolstrepen en lijnen. Zo creëer je variatie in de textuur. Denk aan extra fijne lijnen voor details, tot brede expressieve strepen voor groot contrast. Juist de variaties in lijndikte zorgt voor diepte in jouw tekening.
  • Schaduw en toon: Met houtskool kan je goed schaduwen en tonen creëren. Zet lichte streken op voor highlights en bouw geleidelijk aan donkere tinten voor schaduwen. Ook de variatie in toon geeft diepte en dimensie aan jouw tekening.
  • Vegen en blenden: Een belangrijk eigenschap van houtskool is dat het vermogen heeft om strepen te vervagen en te blenden (mengen). Gebruik hiervoor je vingers, doezelaars of zachte penselen.
  • Krassen: Je kunt een scherp voorwerk gebruiken (een schetspen of mesje) om kleine details en highlights te creëren. Je schraapt de bovenste laag houtskool dan weg.
  • Gummen: Handig om houtskool lichter te maken (of zelfs te verwijderen) is een kneedgum. Het zorgt voor ‘hooglichten’. Je kunt met deze kneedgum licht en diepte aanbrengen.

Houtskooltekenen is een expressieve en veelzijdige kunstvorm die zowel beginners als ervaren kunstenaars interesseert! Met de juiste materialen en technieken kun je diepte en emotie vastleggen in jouw projecten. Oefening en experimenteren zullen je helpen om je vaardigheden te verfijnen en je eigen unieke stijl te ontwikkelen. Ons advies: begin met de basis materialen en werk vanuit daar verder. Of je nu landschappen, portretten of abstracte werken wilt maken, de wereld van houtskooltekenen staat voor je open.

Over ons

Arts & Crafts Holland is niet zomaar een winkel, maar dé bestemming voor kunstenaars. Of je nu langskomt voor een houtskool, een creatieve impuls nodig hebt of gewoon wilt rondkijken in ons uitgebreide assortiment van kunstenaarsbenodigdheden, we heten je meer dan 30 jaar van harte welkom. Kom snel eens langs of winkel direct in onze e-shop en ontdek alles wat we te bieden hebben. We kijken ernaar uit je te helpen!

Je product bestellen in onze e-shop? We hebben 17.500 producten op voorraad en vóór 14:00 uur besteld op werkdagen is dezelfde dag nog verzonden! In onze fysieke winkel vind je een uitgebreid assortiment kunstenaarsmaterialen. Met meer dan 30 jaar ervaring bieden we je een ongeëvenaarde selectie en service in onze ruime 1.100 m2 winkel. Ons deskundige serviceteam staat iedere dag voor je klaar om je te helpen en te adviseren, ongeacht je niveau of expertise. Of je nu een beginner bent die op zoek is naar de juiste materialen of een doorgewinterde kunstenaar die specifieke tools nodig heeft, wij hebben alles om je creatieve visie tot leven te brengen..

Lijstwerk

In onze lijstenmakerij kunnen we je bijvoorbeeld helpen met: